top of page

BLOG

Search
  • Writer's pictureRusmir Mesihovic

Pacijent treba da bude na prvom mestu!

Updated: Jul 11, 2018

Zašto je zdravstveni sistem u BiH u krizi? Ovo je pitanje koje izaziva žestoke rasprave.


Sve što kao zdravstveni radnici, zdravstveni profesionalci radimo treba da ide prema jednom cilju, a to je briga za pacijenta – kazao je prof.dr. Rusmir Mesihović, uvodničar na sesiji Kruga 99.

Prije početka sjednice, rekao je novinarima da u posljednjih nekoliko godina "imamo problem da je pacijent, nažalost, u drugom planu".


"Imamo problem da je pacijent, nažalost, u drugom planu."

Bavimo se zdravstvom, na neki način, kao profitne organizacije. Ali suština je omogućiti pacijentima da ono što jim pripada zakonom - civilizirani standardi i ono što zaslužuju na temelju doprinosa koje plaćaju.


Ne mogu prihvatiti da ako ne BiH, onda Federacija BiH nema jednu ministarstvo, jedan fond. Dakle, postoji 13 ministarstava.

Potrebna je potpuna depolitizacija zdravstvenog sustava u bolnicama. Najvažnije moraju biti pacijenti.


Potrebno je ojačati kontrolu lijekova, esencijalnih popisa. Moramo započeti s primjenom svih zakona koji imamo, napraviti modernom informatizacijom do najvišeg stupnja zdravstvene skrbi i stvaranje ozbiljnih skrining programa.


Konačno, cilj je još jedna služba zdravstva, jedan fond zdravstvenog osiguranja i jedan fond za skupe lijekove. To su osnovne poluge za kretanje naprijed.

28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page